Wednesday, June 27, 2012

Homemade Tiramisu Recipe


in b4, i would like to thank Kak Ameera Balqis for this recipe,
b4 this penah try makan yg dia buat.. memang sedap, marvelous!
so kali ni nak cuba sendiri,

Just so you know,
this is my 2nd time in baking something, (im newbie. hee)
the 1st one was kek batik.. which is considered as easy to bake also

so lets just skip to le important part,
the recipe of : homemade tiramisu marie cookies 

Bahan-bahan yg diperlukan adalah seperti berikut



  • Biskut marrie (lady fingers pun boleh, optional) 
  • Gula kastor
  • Cocoa powder (atau milo)
  • sebijik lemon
  • Tartura cream cheese
  • Pauls thicken cream (Australia) 
  • Air kopi yg dibancuh tanpa gula

Cara-caranya adalah seperti di gambar, ade dua bahan.. i named them as bahan A & bahan B.. this is made up so that anda semua senang nak follow






  • Pukul tartura cream cheese dengan mixer sampai lembut, pastu masukkan pauls thicken cream ke dalam acuan tadi, pukul bersama-sama sampai lembut dan sebati
  • Masukkan gula kastor, yg ni terpulang, nak manis letak lah banyak dlm 5-6 sudu, kalau taknak manis sangat, bole letak dalam 2-3 sudu
  • Masukkan perahan lemon ke dalam acuan ni jugak, pukul lagi sampai sebati
  • Maka terjadi lah bahan A 

Bahan B pulak ... :

  • Bancuh air kopi tanpa gula, letak dalam satu mangkuk
  • celupkan biskut ni ke dalam air kopi sebelum ia disusun di dalam dulang




Kemudian...
susun biskut-biskut ni cantik dalam dulang,
dan pastikan takde kosong..
Lepastu barulah masukkan acuan bahan A ke atas susunan biskut ini tadi...
ulang2 bahan B-A-B-A, mengikut ketebalan kek yg anda mahukan...







Dan yg last skali, anda bole letak ape2 jenis topping yg anda suka..
either nak letak kacang badam, atau jem pelbagai perisa...
it's up to you.
For me, less is more.. so i simply used cocoa powder as for the topping.
hanya sedikit sprinkle untuk buat ia tak nampak kosong.. heee...



ni adelah contoh selepas siap..


nyummeh... 


my 1st attempt yg menjadi, alhamdulillah...
lepas siap tu, ade bawak taster pegi tempat keje, 
& kebetulan kwn2 suke.. terus dapat order. 
huhu...




ni antara kek2 yg kawan2 office order. Thanks sebab sudi order, tak sangka cubaan yg suka2 akhirnya menjadi bisnes. hihi...
*niat asal nak buat kek suke2 je sebab ngidam nak makan =P

Btw, kek ni sedap dimakan sejuk2 tau. 
Lepas simpan dalam fridge 8-9 jam, 
anda boleh menikmatinya begitu sajee..
... terasa mcm kek aiskrim pun ade... ^^

selamat mencuba! =D 

5 comments:

Anonymous said...

awak..nk masak dlm oven or simpan dlm peti sejuk lepas dah siap tuu? berminat nk buat..thanks :))

Anonymous said...

awak..nk masak dlm oven or simpan dlm peti sejuk lepas dah siap tuu? berminat nk buat..thanks :))

Nurul Ain Anuar said...

simpan dalam fridge je untuk 5-6 jam.. pastu bole makan. sodapp. happy trying! ^^

Emi Yukiko said...

Ain..tartura cream n pauls thicken tu abiskan sume ke? Bole makan bape org tu?

Nurul Ain Anuar said...

yap kena habeskan kalau guna yg 250mg tu.. boleh makan dalam 5-6 orang, sedapp. =)