Wednesday, May 15, 2013

Prosedur Borang Kahwin ; Rakyat Selangor

Salam.

Setelah sekian lama menyepi,
kali ni aku rasa terpanggil untuk share sesuatu yg mungkin bermanfaat bagi bakal2 pengantin especially, untuk Selangorian..
Bagi sesiapa yg dah pernah pergi kursus kahwin, kalian mungkin faham,
prosedur borang nikah/cerai/rujuk di setiap negeri adalah lain2.
Sebab tu aku cuma nak fokus kat negeri aku ni je, peaceee.. ^^

Honestly, dalam banyak2 negeri..
negeri selangor lah yg paling banyaakkk sgt prosedur yg korang kena follow step by step.
negeri canggih la katekan, hihi. Siap mas kahwin pun adalah yg paling mahal dalam Malaysia ; rm300.



aku cuba explain one by one, sorry kalau ade ter'miss anything important..
1st of all,
korang boleh isi form secara online (mesti online tau, skrang PAID dah tak sediakan form manual, sumenye mahukan online)
di website borang nikah ; ade jelas kat situ form lelaki atau perempuan.
Mula2 register mcm biasa (ala, ibarat mcm sign up utk fb twitter bagai tuh, hehe) isi la semua detail yg dia perlukan.

Then, ade 3 borang penting untuk perempuan ;

- Borang 2C {Permohonan Kebenaran Berkahwin Perempuan} 
- Borang 2D {Persetujuan Wali & Wakalah Wali} 
- Borang 1 {Borang Pengesahan Permastautinan} - btw, borang mastautin ni hanya untuk mereka2 yg alamat dalam IC adalah berlainan dengan alamat tempat bernikah. Contoh mcm aku, alamat IC di Cheras Selangor, tapi bakal bernikah di Klang, borang ni memerlukan cop Ketua Kampung tau.

Lepas dah settle isi semua form online ni ; save & print out semuanya sekali..
(kalau boleh prepare satu fail khas)
dan bawak kepada Penolong Pendaftar Nikah Kariah..
utk PPNK ni, korang mesti recognize sape yg layak utk nikahkan korang.. kena rajin2 tanya orang kampung atau penduduk setempat utk tujuan ni.
Masa pegi jumpe PPNK ni atau nama lainnya tok kadi ; sila datang bersama-sama dgn wali & dua orang saksi nikah..
dannnn. lampiran2 penting contohnya ;

-salinan IC pemohon
-salinan IC dua orang saksi 
-salinan IC wali 
-Rekod ujian HIV (hanya di Klinik Kerajaan je yg acceptable) 
-Surat Kebenaran Berkahwin lelaki (sebab tu yg laki2 kena settlekan awal2, supaya org pempuan senang nak urus nanti)
-Surat perakuan nikah parent & salinan 
-Borang 2C, Borang 2D & Borang 1.. 
-Sijil kursus Pra Perkahwinan & salinan 

Masa jumpe tok kadi tu nanti,
dia akan tanya bila tarikh nikah bagai.. make sure, segala dokumen kat atas da complete.
Barulah tok kadi akan minta pemohon (anda) utk turunkan tanda tangan depan dia..
diikuti dengan saksi pertama, saksi kedua & wali..
dan lasttt skali barulah tok kadi sendiri...

Fuhh, amacam, menarik tak?
Lepas dah complete semua, barulah serahkan borang & lampiran lengkap ni kat PAID yg berdekatan..
proses kebenaran berkahwin akan ambil dalam 1 jam mcm tu, prepare rm10 utk bayar borang kebenaran berkahwin.. (actually dalam hal ni, kite agak bertuah sket.. sbb certain negeri.. dorang akan makan masa utk prepare surat kebenaran berkahwin, paling koman pun dalam 2,3 atau 4 hari. Jadi, bersyukurlah.. =')

Dan pegawai (Ketua Pendaftar) NCR ni tadi akan bagi balik korang segala dokumen2 ni + surat kebenaran berkahwin & borang baru (aku tak sempat nak belek lagi).. bawak semua ni,
dan pulang balik kat tok kadi.. biar dia simpan. Nanti masa nak nikah, dia akan bawak..
hee.. panjang kan. alhamdulillah, lepas dah settle semua ni..
rasa lega sket. Boleh la nak fikir segala benda2 yg lain, majlis ke, catering ke.. ape2 je lah.
so i wish you all good luck & all the best..
semoga tenang menghadapi saat genting mcm ni..
doakan aku jugak eh.. lagi sebulan lebih je tinggal utk majlis aku nanti,
preparation baru 50%..
huhh, seram, nervous, excited.. semua feelings ade..
ok la, tu je untuk saat ni..
bye ^^


tanda tannganss yg perlu diturunkan depan tok kadi..


contoh borang mastautin


contoh surat akuan nikah parent sey.. 

6 comments:

muslihah said...

ohw diam-diam ubi berisi ea :).. Memang pun, complected gile proses penyediaan borang nikah kt selangor ni. Memang pening. Ain, bila tarikhnya ni? ni dah isi borang mesti around de coner:D

Nurul Ain Anuar said...

haha mus, sori dear.. baru prasan awak komen kat sini. selamat dah alhamdulillah.. =)

Ika Zul said...

salam.
saya nak tanya kalau dalam borang tu kan ada MASA & TARIKH. awak terus isi dan print atau awak tanya pada tok kadi dahulu?

Terima kasih

ana said...

salam..nak tanye, time nak serah borang kebenaran kad PAID berdekatan,boleh tak orang lain yang tolong hantarkan? ke kena hantar sendiri oleh pihak perempuan ye?? hihi..thnx in advanced

Anonymous said...

Yg aku hairan kenapa kwn aku nak kawin sekarang...yg diorag nak pengesahan bujang dari majikan apakehal..pelik betul bunyinya....mcm la majikan ni yg dok bela kwn aku sejak lahir sampai nak kawin....payah berul undang2 manusia buat ni..padahal undg2 Allah lagi senang dan tak peningkan kepala...kenapa diorang tak ikut ....Allahualam...

fazilah. asyraf said...

salam na tanya kalau borang tu kita print je n isi gune pen bole ke ?