Monday, January 13, 2014

Check List Barang Baby.. (newborn)

Hai! Salam..

Tak sangka hari ni tetibe ade mood rajin nak update blog, maybe sebab baru puas bershopping
semalam kot? hee.
Btw semalam kami shopping barang baby kat baby expo, pwtc.. 
ngam2 je dia buat expo time my baby nak menginjak kandungan 7 bulan. Cantik kan perancangan Allah tu? alhamdulillah.. 

So kat bawah ni ade certain baby stuff yg aku & husband shopping smalam. Let's check it out

1) Bedding

Ok boleh kate this is d most important thing utk baby. Some mommies prefer beli baby cot, ade yg nak beli buaian, ade toto, tilam etc.. mcm aku.. aku pilih :
-set toto + including blanket + hugging pillow + pillow (baby expo, tak ingat brand)
-set tilam & kelambu (beli kat jusco, brand Sweet Cherry)

2)Clothing 

untuk newborn, dah ramai sgt pesan jgn beli banyak sgt, since baby ni cepat membesar. takut membazir je beli banyak2.. so ikut plan nak beli sket je.. tapi tak tau la yg dah beli smalam tu kategori sket ke banyak.. antaranya : 
-rompers baby (8 pasang)
-tshirts & pants (tak ingat brape beli)
-baby cap  (3 pasang kot?)
-mittens & booties (tak ingat.. main beli je)
-bedung/blanket (1 je beli, sbb rasanye newborn tak suke kena bedung lame2 kot, hihi..)
-barut (yg ni pakai utk elak baby kembong perut, ni aku tak beli sbb MIL dah bagi banyak)
-baby bib (4/5 pasang)
-handkerchief (7/8 pasang)

3)Diapers

Dalam review.. ramai suggest pakai Mammypoko.. dan ia adalah diapers paling mahal (kot?) so far dlm Malaysia ni. Orang kate, utk awal2 ni.. pakai je yg mahal dulu, nnt da besar sket ajar pakai yg tak brape mahal.. sbb nak elak baby terkena ruam2 merah kat buttock dia, cian baby nanti..
so aku dah beli 2 pack je dulu. Satu Mammypoko & satu lagi pack brand Diapers.
ni ade website mommy2 cakap pasal diapers..
the best diapers for babies

4)Botol Susu

Beli brand Avent, yg ni MIL belanja.. thanks mak.. terharu rasa. wuwu.. Brand ni pun agak pricey.
terkejut tengok rega botol susu beratus2, kiki. Tp dalam review pun ramai suggest pakai yg free bpa. So Avent ni antara yg free bpa, selain Tommy Tippee etc.

5)Baby toiletries

-Barang Mandian. Shampoo, lotion, minyak urut baby, bedak etc.
Mula2 plan nak beli brand Johnson.. tp tak jumpe plak booth ni masa kat Expo. (Kuciwa betey, wuwu).. last2 beli pureen, beli set travel & yg besar (utk letak kat rumah). Tp Pureen pun quite good jugak. Bau dia besttt sgt,.! hehe. 
-Towel baby
-Wet Tissue

6)Bag baby


-yang ni aku beli yg satu set, dalam tu siap dia divide kepada beg kecik2, utk bawak jenjalan.. untuk simpan barang mandi, & utk travel. senang semua da ade dalam tu. hehe

dah. tu je setakat ni. rasanye mcm ade tak beli.. tp tu hold dulu la kot. beli yg penting2 je dulu..

yang belum beli  :

-Stroller baby (beli nanti, bile baby dah lahir n umur cecah 3/4 bulan)
-Bay Car Seat (same reason as above)
-Besen Mandi baby 
-Cotton bud for baby
-Baby Detergent (ni husband kate tak perlu, boleh je pakai yg adult punye yg Dinomo, Downy tu semua..)

yang dah ade tapi belum sesuai dipakai for newborn baby :

-Baby Carrier (yg ni dapat as wedding gift, my old besties kasi.. tq dear!)

Ok la, tu je setakat ni..
harap2 dipermudahkan la segalanya nanti..
barang baby dah ade, barang mommy belum beli pun lagi. kui kui..

Till then, Salam =)


2 comments:

Nizam said...

Bagus juga ada checklist mcm ni. Kalau tidak laki yang kelam kabut nanti.hihi

Baby Shop Malaysia

Yan Kah Luke said...

Thank you for posting! Liitle Kids